Ana içeriğe atla

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir. 


Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır. 


Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen sonuçlara ulaşmaya odaklayabilirler. İş dünyasında arzu edilen bir sonuç karlılık olacaktır. Satış yapmadan ve giderleri doğru yönetmeden karlılık olmaz. Çalışanlar, yönetimin kendilerinden neyi başarmalarını beklediğini bilmeyi tercih eder ve hedefler bunu sağlar. 


İş hedefleri ister şirketin yönünü belirlemek ister motivasyon sağlamak olsun, spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamanında olmalıdır. Başarılı şirketler, iş misyonunu destekleyen ve iyi yapılmış bir iş için çalışanları takdir eden hedefler belirler. 


SMART Hedefler 


Spesifik (Specific), ölçülebilir (Measurable), ulaşılabilir (Achievable), alakalı (Relevant) ve zamana bağlı (Timely) hedefler belirlemek, çabalarınızı odaklamanıza ve bunları başarıyla tamamlama şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Hedefler yazılmalı ve olası ulaşma yöntemlerini özetleyen bir plan ortaya konmalıdır. Hedefleri düzenli olarak izlemek ve durum raporları oluşturmak, gelecekteki hedefleri belirlemede yardımcı olur.

  • Bir hedef belirlerken, neyi başarmak istediğiniz konusunda net olmalısınız. Spesifik hedeflere ulaşma şansı çok daha yüksektir.
  • İlerlemenizi ölçebilmeniz önemlidir. İlerlemenizi değerlendirerek, takip edebilir ve başarılı olup olmadığınızı ölçebilirsiniz. Ölçüm yöntemleri, tasarruf edilen para ve hizmet verilen müşteri sayısı gibi verilere dayalı olabilir veya müşteri geri bildirimi ve anketler gibi şeylere dayalı olabilir.
  • Hedefiniz sizi meydan okumaya zorlamalı, ancak ulaşılabilir olacak kadar tanımlanmalıdır. Hedefinizin yapacak zamanınız, paranız ve kaynaklarınız olup olmadığını kontrol edin.
  • Hedefinizin, işletmenizin ilerlemesini istediğiniz yönle alakalı olduğundan emin olun. Örneğin, karı artırmak, daha fazla personel istihdam etmek, marka bilinirliğini artırmak.
  • Hedef tarih, işletmenize hedefe doğru çalışacağı bir zaman dilimi verir. Zaman çerçevesi olmayan bir hedef kolayca unutulabilir veya bir kenara itilebilir. Yol boyunca küçük hedefler için zaman çerçeveleri belirlemek de önemlidir.
İş hedefleri listenizi aldıktan sonra, onlara ulaşmak için çalışmaya başlamanız gerekir. İş hedeflerinize ulaşmak için stratejinizi planlarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:
  • Eylemler – hedefinize ulaşmak için yapacağınız bireysel eylemleri tanımlayın.
  • Kaynaklar – bütçenizi, personel gereksinimlerinizi ve hedefe ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız her türlü malzemeyi ayrıntılandırın.
  • Gözden geçirin – hedefinizin başarısını nasıl ölçeceğinizi düşünün. Nasıl ilerlediğinizi düzenli olarak gözden geçirmek için zaman ayırın. Doğru yolda değilseniz hangi işlemleri yapabileceğinizi düşünün.

Büyük ve önemli şeyler başarmak istiyorsanız yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri hedef belirlemektir. Hedef belirleme, başarıya giden yolda hedefinize ulaşmak için enerji verici kilometre taşları oluşturur. Eğer hedeflerinizi açıkça ifade edebiliyorsanız belirlediğiniz hedeflere ulaşma şansınız daha yüksektir.


Başarılı hedef belirleme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizi Word Class Manager workshop programına katılarak birinci sınıf yönetici olma yolculuğuna davet ederiz. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...