Ana içeriğe atla

Mavi Okyanus Stratejisi Nedir?

Modern işletme stratejisi ve yönetimi geçmişten günümüze, pazar rekabeti ve daha geniş pazar payı kazanmaya odaklıdır. İşletmelerin kurulmalarının ana hedefi, genel olarak rekabet üstünlüğü sağlamak, kârlı ve verimli bir şekilde varlığını sürdürebilmektir. Rekabet üstünlüğü sağlamak isteyen işletmeler çoğu zaman rakipleri ile fiyat, kalite, maliyet gibi açılardan sürekli bir mücadele içine girmektedirler. 


Mavi okyanuslar, günümüzde henüz ortaya çıkmamış endüstrileri/işletmeleri, yani rekabet nedeniyle henüz keşfedilmemiş pazarları ifade etmektedir. Büyümek için sınırlı alan olduğunda, işletmeler rakipsiz pazar payının veya Mavi Okyanus'un keyfini çıkarabilecekleri yeni işler bulmanın yollarını ararlar. Artık rekabet olduğu için, daha yüksek kâr potansiyeli olduğunda mavi bir okyanus vardır.


Mavi Okyanus stratejisini daha iyi anlamak için örnek vermek gerekirse;


Apple, 2003 yılında iTunes ile dijital müziğe giriş yaptı. Apple kullanıcıları, geleneksel müzik dağıtım kaynaklarını önemsiz hale getirerek, yasal ve yüksek kaliteli müzikleri iTunes'dan makul bir fiyata indirebilirler ve dinleyebilirler. Daha önceki diskler veya CD'ler, müzik dağıtmak ve dinlemek için geleneksel bir ortam olarak kullanılıyordu. Apple, iTunes’ı ortaya çıkararak kullanıcılar için artan müzik talebini yakalamada başarılı oldu. 


Mavi okyanuslara karşı kızıl okyanuslar ise, günümüzde varlığını sürdürmeye devam eden tüm sektörleri ifade etmektedir. Günümüz ortamında çoğu firma yoğun rekabet altında faaliyet göstermekte ve pazar payı kazanmak için her türlü şeyi yapmaktadır. Ürün fiyat baskısı altına girdiğinde, bir firmanın operasyonlarının tehdit altına girme olasılığı her zaman vardır. Bu durum genellikle işletme için Kızıl Okyanus olarak da bilinen doymuş bir pazarda faaliyet gösterdiğinde ortaya çıkar.


Rekabetçi bir ekonomide kızıl okyanus, sınırlı sayıda müşteriden veya hedef pazardan daha fazla pazar payı ve müşteri sayısı elde etmek için savaşan rakiplerin pazar yeridir. Kızıl okyanusta ana amaç, pazarın büyük bölümünü ele geçirmektir.


Kızıl Okyanusu bir örnek ile açıklayacak olursak;


Protecter&Gamble (P&G) Şirketi, kişisel bakım ve güzellik ürünleri, sağlık ürünleri ve ev bakımı ürünleri gibi bir pazarda üretim yapan bir firmadır. Dünya tüketicilerinin yaşamlarını iyileştirecek yüksek kalite ve değerde markalı ürünler ve hizmetler sunan P&G, sürdürülebilirlik hedeflerinin çerçevesini genişletmiştir. 80’in üzerinde ürün çeşitliliği ile faaliyet gösteren P&G, fabrikalarında %100 geri dönüşümlü veya yenilenebilir hammadde kullanımı konusunda önemli adımlar atmaktadır. Yeni uzun vadeli hedefler doğrultusunda 10’ar yıllık hedefler belirlenmektedir. 2020 yılına yönelik geçmişte belirledikleri hedeflere göre düzenli depolama alanlarına yollanan üretim ve tüketim kaynaklı atıkların sıfırlanması ve kaynakları en etkin biçimde kullanarak tüketicileri memnun edecek ürünlerin tasarlanması konusunda da yeni maddeler eklemiştir. 


P&G fabrikalarında geri dönüşümlü ve yenilenebilir hammadde kullanarak uzun vadeli hedefleri doğrultusunda üretim ve tüketim kaynaklı atıkların sıfırlanması için strateji geliştirerek sektördeki rekabet ortamında önemli bir avantaj sağlamıştır. 


"Rekabeti yenmenin tek yolu, rekabeti yenmeye çalışmayı bırakmaktır.”

(Kim & Mauborgne, Mavi Okyanus Stratejisi, 2005.)


Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi 'Mavi Okyanus Stratejisi Semineri' ne davet etmek isteriz. 


Bu konuda W. Chan Kim ve Renee Mauborgne tarafından yazılmış “Mavi Okyanus Stratejisi” kitabını da okumanızı öneririz.

 

Görüşmek üzere. Keyifli okumalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

OKR Nedir?

OKR " Hedef ve Kilit Sonuçlar " anlamına gelir. Ekipler ve bireyler tarafından ölçülebilir sonuçlarla zorlu, iddialı hedefler belirlemek için kullanılan işbirlikçi bir hedef belirleme metodolojisidir. OKR, ilerlemeyi nasıl takip edeceğiniz, uyum oluşturacağınız ve ölçülebilir hedefler etrafında katılımı nasıl teşvik edeceğinizdir. OKR olarak kısaltılan süreç, şirket, ekip ve kişisel hedefleri hiyerarşik bir şekilde istenen sonuçlara bağlar.  İster ofis operasyonları, ister yazılım mühendisliği, kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya daha fazlası hakkında olsun, OKR birçok şirket düzeyinde hedefler belirlemek için aynı şekilde çalışır. Ayrıca kişisel hedefler için çalışabilirler ve hatta üst düzey liderliğin onları kullanmadığı yerlerde işleri halletmek için bireyler tarafından kullanılabilirler. Bir OKR üç temel bileşenden oluşur. Hedefler: Bir hedef, basitçe ulaşılacak uzun vadeli hedefin bir açıklamasıdır. Aynı zamanda motivasyon sağlarken üstlenilecek net bir yol belirler. Hed...