Ana içeriğe atla

KOBİ Danışmanlığı Nedir? / KOBİ Danışmanı Kimdir? /

KOBİ Danışmanlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


KOBİ’ler ekonomik ve iktisadi hayatın gerek yarattıkları katma değer gerekse istihdam ettikleri insanların çokluğu nedeni ile ülke ekonomileri için kritik bir öneme sahiptir. Bu derece değerli ve önemli olan kurumların sağlıklı temeller üzerinde büyüyüp gelişebilmeleri amatörlükten uzak profesyonelce bir yaklaşımla yönetilmeleri ile mümkün olabilir. 


Bu anlayışın hayat bulmasının somut bir karşılığı olarak KOBİ danışmanları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlıklarını korumaları ve geliştirmeleri için bir çözüm olabilir. Mesleki yeterlilik kurumu (MYK)  KOSGEB ile ortak çalışılarak KOBİ danışmanlığı meslek standardını oluşturdu. “KOBİ Danışmanı (Seviye 6)” ulusal yeterliliği olarak adlandırılan bu standartla KOBİ danışmanı olmak isteyen adayların bilgi ve yetkinliklerinin ölçülmesi ve sertifikalandırılması amaçlanmaktadır.


KOBİ Danışmanı Ne Yapar?


KOBİ danışmanı KOBİ’lere sunduğu hizmetin hazırlık sürecini yönetir, mevcut durum analizi yaparak KOBİ’lerin sorun alanlarını tespit eder ve bu alanlarda çözüm önerileri getirir aynı zamanda sunduğu hizmetin sürdürülebilirliğini sağlar. KOBİ’lerle müşteri arasındaki ilişkinin  yönetilmesinde rol oynar. Çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemleri çerçevesinde sürdürür.

 

KOBİ Danışmanı Nasıl Olunur?


Kobi danışmanı olmak için herhangi bir mezuniyet veya tecrübe şartı aranmamaktadır. MYK tarafından belirlenen sınav ve belgelendirme yeterliliklerine sahip, MYK tarafından yetkinliği önceden belirlenmiş kurumlar KOBİ danışmanlığı sınavını gerçekleştirilebilmektedir. Sınavlar MYK’nın yeterlilik standartları doğrultusunda yapılır. Teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşur.


Sınavın Yapısı


Teorik Sınav

 

Yeterlilik Kobi danışmanlığı sınavına ilişkin olarak A1,A2 ve A3 birimlerini belirlemiş olup A3 birimi 5 işletmecilik alanına ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesine yönelik olarak kurgulanmıştır.


A1 birimi: İş Sağlığı ve Güvenliği,Çevre Koruma,Kalite ve Mesleki Gelişim Birimi


A2 birimi: İş Organizasyonu,Müşteri İlişkileri ve Hizmet Öncesi Hazırlık Birimi


A3 birimi: Kobi Danışmanlığı Hizmetine İlişkin Süreçlerin Yönetilmesi

    Bu birimde aday 5 farklı Kobi faaliyet alanından teorik ve uygulama sınavına girmektedir.

         

  • İşletme Yönetimi Alanı,

  • Finans Alanı,

  • İnsan Kaynakları Alanı,

  • Pazarlama ve Satış Alanı,

  • Üretim Alanıdır.

Uygulama Sınavı


A3 yeterlilik birimi performans sınavları ise teorik sınavlarla eşgüdümlü olarak yine beş alanda gerçekleştirilmektedir. 

Burada vurgulanması gereken en kritik nokta, ifade edilen alanlarda hedef başarı puanı ve üzeri teorik sınav puanı alınması halinde adayın uygulama sınavına girebileceğidir. Burada adaydan örnek bir olayı esas alarak kanaat ve değerlendirmelerini bir jüriye veya kişiye (değerlendirici) sunması beklenmektedir.  

Uygulama Sınav Alanları 

  • İşletme Yönetimi Örnek Olay Çözümlemesi

  • Finans Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

  • İnsan Kaynakları Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

  • Pazarlama ve Satış Alanı Örnek Olay Çözümlemesi 

  • Üretim Alanı Örnek Olay Çözümlemesi

     

Günümüzde KOBİ’ler için oldukça etkili bir öneme sahip KOBİ danışmanları bankalarda, kobi danışmanlık hizmeti veren şirketlerde, finans kurumlarında ya da kendilerine ait danışmanlık merkezi üzerinden faaliyetlerini sürdürebilirler.


Peki KOBİ’lerin bir danışmana neden ihtiyacı var sorusunu kendimize sorabiliriz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlıklarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri ve yoğun rekabet koşulları altında piyasadaki konumlarını sağlamlaştırabilmeleri rasyonel ilkelere dayalı bir yönetim anlayışı ile mümkün olabilir. 

İşletme fonksiyonları olarak nitelendirebileceğimiz genel işletmecilik, insan kaynakları yönetimi, finans, üretim yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlar uzmanlık gerektiren konu başlıkları olarak nitelendirilebilir. Bu tür karmaşık iş ve işlemler arasında işverenlere sağlıklı tavsiyeler sunacak ve onları doğru olarak yönlendirecek profesyonellere büyük ihtiyaç vardır.

Bu konu ilginizi çekiyor ve KOBİ Danışmanı olma fikrine sıcak bakıyorsanız KOBİ Danışmanlığı eğitimimize katılmanızı öneririz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...