Ana içeriğe atla

Kriz Yönetimi Nedir?

İşletmeler hedeflerine ulaşmaya çalışırken çevredeki belirsizliklerden ve değişikliklerden dolayı bazı beklenmedik durumlarla karşılaşabilmektedirler. Önceden öngörülemeyen ve işletmelerin üst düzey hedeflerini olumsuz yönde etkileyerek önlem alınmasını gerektiren bu durumlar ya da olaylar kriz olarak tanımlanır. 

Kriz, işletmelerin özel olarak ele alması gereken bir durum ve sorundur. Krizler doğru tespitlerle ele alınmazlarsa bir kaosa sebep olabilir ve doğru yönetilemediği takdirde işletmelerin amaç ve varlığı tehlikeye girebilir. Durumların krize dönüşmemesi öncesi olan olasılık durumunda tespit edilmesi de risklerin tanımlanması ile mümkün olmaktadır.

Krizin özelliklerini şöyle belirtebiliriz:

  • Kriz olağandışı bir durumdur ve tahmin edilemez.
  • Krizin yönetilememesi örgütün amaç ve varlığını tehlikeye sokar.
  • Kriz karar veren kişilerde gerilim yaratır.
  • Örgütün tahmin ve krizi önleme mekanizmaları yetersiz kalır.
  • Krizin üstesinden gelmek için gerekli olan mekanizmaların belirlenmesinde yeterli zaman ve bilgi bulunmaz.

Krizin nedenlerini türlerine göre iki şekilde açıklayabiliriz. 

Dış Faktörler: Çevresel etmenler neticesindeki krizlerin nedeni ve örgütsel etmenler neticesindeki krizin nedenleri farklılık gösterir. Çevresel etmenler kontrol dışı gerçekleşir. Sürekli değişen bir çevrede karşılaşılan belirsizlik ve karmaşıklık derecesini etkileyerek yönetimsel kararların doğruluk derecesini azaltmakta ve örgütün kriz durumuna sürüklenmesine neden olur. 

İç Faktörler: Örgütsel etmenler neticesindeki krizlerde ise örgütsel yapı, çevresel etmenlere uyum gösteremiyorsa, karar vermede ve uygulamada yavaş ise örgüt içinde çatışmalar mevcutsa ve koordinasyon sorunları oluşmuşsa örgütün krizle karşılaşma olasılığı artar ve krizle başa çıkma olanağı azalır.

Krizler ani gelişebileceği gibi, adım adım sinyalleri veren ve muhtemel durumları ön görmemize imkan sağlayan şekli ile de ortaya çıkabilir. Kriz yönetimi, krizler ortaya çıkmadan, erken uyarı sinyallerinin alınarak değerlendirilmesi ve krizin en az kayıpla atlatılabilmesi için gerekli önlemlerin alınarak uygulanma sürecidir. Gerçek bir krizin varlığında ise alınan bu önlemlerin uygulanması ile işletmeler kayıplarını en aza indirebilirler. 

Kriz yönetiminde amaç, krizlerin olmadığı bir ortam oluşturmak değildir. Olası kriz durumlarında örgütü kriz durumuna hazırlamaktır. İşletmelerin olası sorun ve tehlike etmenlerinin belirlenerek, krizle başa çıkabilecek önlemleri alması ve tepkileri değerlendirmesi kriz yönetim sürecini kapsar. 

Kriz yönetim süreci 5 aşamada ele alınabilir.

1.Olası bir kriz durumunun sinyallerini önceden alarak krizle başa çıkmak için gerekli hazırlıkları yapmak.

2.Krizi kontrol altına almak için gerekli durumları incelemek ve gerçekleştirmek.

3.Krizin ortaya çıkardığı zararı belirlemek ve büyümesini engellemek.

4.Şirketin normal sürecine dönüşüne ve kendini iyileştirmesine yönelik çalışmalar yapmak.

5.Kriz sonucunu ve sürecini değerlendirmek, bu süreçten kazanılan bilgi ve deneyimleri ortaya koymak.

Krize yakalanmamak işletmeler veya örgütler için önemlidir. Ancak krize yakalanma durumunda çözüm bundan kaçış olmamalıdır. Krizin yönetilmesi ve en az zararla atlatılması gerekir. Kriz anında nasıl davranılması gerektiği bilinmeli ve hazırlıklı olmak gerekir. Bir daha kriz durumunun yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalı ve erken uyarı sistemi geliştirilmelidir.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi Kriz Yönetimi Semineri’ne davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...