Ana içeriğe atla

Kıyaslama (Benchmarking) Nedir?

Şirketlerin rekabet piyasasında performansını ve verimliliğini arttırmak için benzer iş yapan veya benzer iş süreçleri olan başarılı performansa sahip diğer şirketlerin, iş yapma tekniklerini incelemesi ve kendi teknikleriyle kıyaslayarak bu kıyaslama sonucunda elde ettiği bilgileri kendi şirketinde uygulamasına kıyaslama (benchmarking) denir.

Kıyaslama (Benchmarking), şirketin bir alanda en iyisi olmak için hizmetlerini, uygulamalarını ve ürünlerini rakiplere veya alanının önde gelenleriyle birlikte değerlendirerek, şirketin kendini geliştirebileceği bir süreçtir. Bu süreç ile şirketler, iyileştirmeye açık alanlarını belirler ve iyileşme çalışmaları başlatırlar. Bu kıyaslamayı yapmada ki temel amaç şirketin üretimini ve karını artırmaktır.

Kıyaslama (Benchmarking) uygulamasının temel amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

          İşletmenin amaç ve hedeflerinin belirlenmesine yardımcı olmak,

     Belirlenen hedef ve amaçlara ulaşmak için en iyi yolu bulmak,

     Şirket performansını artırmak,

     Rekabet üstünlüğü sağlamak,

     Maliyetleri azaltmak,

     Motivasyon ve performansı artırmak,

     Şirketlerin kıyaslama ile güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek.

Kıyaslama (Benchmarking) Aşamaları

Planlama Aşaması

Bu aşamada, şirket eksik yönlerini tespit ederek bu eksiklikleri gidermek için nasıl bir yol izleyeceğine karar vermelidir. Gidilecek yol net olmalıdır. Planlama aşaması benchmarking sürecinin en detaylı olunması gereken aşamasıdır.

Şirket Seçimi

Bu aşamada, kıyaslama yapılacak şirketin seçimi yapılır. Bu seçim yapılırken seçilen şirketin kıyaslama yapacak şirket ile benzer sektörden olması ve işlerin çok iyi yürütülüyor olması gerekir. Sonrasında şirket ile iletişime geçilerek iş birliği yapılır.

Analiz

Bu aşamada, belirlenen şirket ile gerekli bilgiler paylaşılır ve karşılaştırma analizleri yapılır. Analiz doğrultusunda veriler hazırlanır ve eksik olanlar varsa tamamlanır ve çözüm önerileri sunulur.

Uygulama

Bu aşama son ve en önemli aşamadır. Yapılan analizler sonucunda hazırlanan verilerin şirket için uygulanabilir ve doğru olması gerekir. Sürecin doğru ilerleyebilmesi ve başarılı olabilmesi için yöneticiler ve tüm çalışanların katılımı gerekir. Çalışmanın başarıyla sonuçlanması için doğru bir zamanlama yapılması da son derece önemlidir.

Kıyaslama (Benchmarking) süreci şirketlerin kendilerini geliştirmek için pazarda en iyi olan rakiplerle ürün, süreç ve yöntemlerinin karşılaştırıldığı sonuçların değil, işlemlerin nasıl yapıldığını inceleyen bir süreçtir. Bu süreç iki tarafında kazançlı çıkmasını sağlar. Her sektörden en iyi süreçleri öğrenme fırsatı sunarak örgüte, alanında en iyi olmanın kapısını açar.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi Kıyaslama (Benchmarking) Seminerine davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...