Ana içeriğe atla

E-Ticaret Sektörüne Giriş Adımları Nelerdir?

E-ticaret sektörü gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Çevrimiçi alışveriş öncelerde bir rahatlık ve lükstü, şimdilerde ise bir gereklilik haline geldi. E-ticarette ne satacağınız ve nasıl satacağınız gibi işlemlere başlarken öncelikle iyi bir plan yapmak gerekir.

E-ticaret sektörüne nasıl yaklaşmak istediğinizi belirlemeli ve başarılı olmanıza yardım edecek girişimlerde bulunmalısınız. Güçlü bir eylem planı ve elinizin altındaki bazı güçlü araçlarla, markanızı oluşturabilir ve e-ticaret işinize hemen başlayabilirsiniz.

Bu yazımızda e-ticaret sektörüne başlarken hangi adımların takip edilmesi gerektiğini tartışacağız.

 E-Ticaret Sektörüne Giriş Adımları

 1- Ürün Fırsatlarını Bulmak ve Ne Satılacak Kararı Vermek

Bir e-ticaret mağazası oluşturmanın ilk adımı, hangi ürünleri doğrudan tüketiciye satmak        istediğinizi bilmektir. Bu genellikle e-ticaretin en zor adımıdır. Aklınızda bir ürün fikriniz olduğunda satıp satmayacağını nasıl anlarsınız? Güçlü bir ürün fikrine ulaştığınız zaman bir sonraki adımınız ürünlerinizi nereden ve nasıl alacağınızı bulmaktır. Burada güçlü bir pazar araştırması yapmak önemlidir. Sektördeki diğer işletmelere bakıp neyi yanlış yapıp yapmadıklarını görmelisiniz. Alabildiğiniz kadar çok iş fikri edinmelisiniz çünkü e-ticaret sektörü çok hızlı bir büyüme yaşıyor ve rekabet oldukça fazla olacaktır. Yüksek talep gören bir uzmanlık alanınız varsa önce bundan yararlanın.

 2- Araştırma Yapmak

Alanınızdaki en iyi rakipleri bulun, geçmişleri ve iş modelleri hakkında araştırma yapın, trend olan ürünleri belirleyin ve ürünler hakkında fikir edinin. İnsanların sektörünüzde ne aradığını öğrenin ve bunu kendi yöntemlerinizle nasıl sağlayabileceğinizi araştırın. Aynı zamanda sektöre giriş engellerini ve bu engellerin üstesinden nasıl gelinebileceğini belirlemelisiniz. Ürününüzün veya hizmetinizin pazarda doldurabileceği boşlukları belirleyin. Halihazırda pazarda var olan bir ürünü veya hizmeti sağlıyor olsanız veya cesaretinizi kırmayın. Onu başka kimsenin sağlayamayacağı bir şekilde sağlamaya çalışın. Pazardaki yerinizi ve müşteriye hangi değeri getirebileceğinizi belirledikten sonra, SWOT analizi yapın. Bu analiz sayesinde olası engelleri belirler ve e-ticaret işinizin geleceğini planlamanıza yardımcı olur.

3- Ürünü ve Hedef Pazarı Belirlemek

Sektörünüzdeki trendlere göre insanların yakında ihtiyaç duyacağı bir şey için pazarda boşluk var mı? Trend olan bir ürünü veya hizmeti tanımak sizi erkenden pazarda lider yapabilir. Sosyal medyanın sektörünüzdeki diğer kişilerin gönderilerini veya hedef müşterilerinizin vakit geçirdiği bölümlerine bakın ve neler paylaştıklarını görün. E-ticaret web sitelerine göz atın. Müşterileri analiz edin, bu analiz potansiyel alıcılarınızın bir üründen ne beklediğine dair veriler sağlar. Henüz karşılanmamış bir ihtiyaca hitap etmek, ürününüzü kalabalık bir pazarda farklılaştırmanın iyi yoludur.

4- Fikri Doğrulamak

Artık ürününüz için bir fikir geliştirdiğinizde ve onu hangi pazarda satmak istediğinizi bildiğinize göre, fikri gerçekten uygulayabilip uygulayamayacağınızı bulmalısınız. Başka bir deyişle işletmenizin pazarda tutunabilecek mi bunu görün. Pazara ve ürüne dayalı kriterlere bakmalı ve çevrimiçi işletmenizi çalışır duruma getirmenin size ne kadara mal olacağı konusunda fikir edinmelisiniz. Örneğin fiziksel bir ürün satıyorsanız ve fiyatı düşükse, kar elde etmek için yüksek kar elde edebileceğiniz bir ürün satmanız gerekir.

5- Ürününü Nasıl Elde Edileceğine Karar Vermek

Fiziksel bir ürün satıyorsanız, onu elde etmek ve müşterilere ulaştırmak için bir model bulmalısınız. Ürünü kendi ellerinizle yapıp müşteriye ulaştırabilirsiniz. Ürününüz, ev yapımı sabun veya çanak çömlek gibi malzemelerini alabileceğiniz ve ucuza yapabileceğiniz birşey ise bu oldukça uygun bir seçenektir. Başlamak için malzemeleri daha küçük partiler halinde almanız gerekecek ve kar marjınız daha düşük olacaktır. Ancak maliyeti ve riski de kontrol altında tutabilirsiniz. Ürününüzü kendiniz yapacak uzmanlığa veya araçlara sahip olmadığınız bir şeyse, bir üreticiyle ortak olabilirsiniz. Bu genellikle toplu sipariş vermenizi gerektirdiğinden, bu seçenek yalnızca çok sayıda satmayı planladığınız bir ürün için faydalıdır.

 6- İş Planını Yazmak

İşinizi yolunda tutmak için takip etmeniz gereken bir yol haritasına ihtiyacınız var. Tüm temel hususlara karar verdikten sonra, bir iş planı yapmak, hedefler belirlemenize, işinizi yürütmek ve müşterilere ulaşmak için gerçekte neye ihtiyaç duyacağınızı bulmanıza yardımcı olacaktır. Planınızı yazarken amacınızın ne olduğunu bilmeniz çok önemlidir. Neye öncelik verileceğini ve potansiyel müşterilere nasıl etkili bir şekilde ulaşılacağını belirlemek hayati önem taşır. Bir iş planı, yatırımcılara ve çalışanlarınıza markanızın temel değerini göstermek için şirketinizin misyon beyanını da vurgular.

7- İşletmeni Adını ve Logosunu Seçmek

Mağazanıza isim vermek e-ticaret işine başlamanın en zor adımlarından biridir. Göze çarpan, markanızı tanımlayan ve henüz başka biri tarafından alınmamış bir şey bulmanız gerekir. İyi bir işletme adı mağazanız için güzel bir imaj oluşturacaktır. Mağazanıza isim bulmanın yanında oluşturacağınız logo da müşterilerle kuracağınız ilişki açısından oldukça önemlidir. Hizmet anlayışınız ve müşterilere sunduğunuz ürünler ile uyumlu şekilde geliştirilmiş olan logo, marka bilinirliğine olumlu bir etki yapar. İlk andan itibaren ilgi çekici bir etki yapan logolar, rakipleriniz arasından sıyrılmanızı daha kolay hale getirir.

8- Pazarlama ve Reklam Stratejileri Hazırlamak

E-ticaret sektörü yoğun bir rekabet ortamına sahiptir. Bu alanda başarıya ulaşmak için doğru ürünleri seçmeniz ya da yüksek kullanıcı deneyimi sağlamanız yeterli olmayabilir. Çünkü öncelikle yapmanız gereken potansiyel müşterilerinizin markanız ve ürününüzden haberdar olmasını sağlamaktır. Bunun için de doğru pazarlama ve reklam stratejilerini hazırlamalı ve ürününüzü geniş kitlelere duyurmalısınız.

Bir e-ticaret sitesi açmak için bu adımları tamamladıktan ve gerekli evrakları da hazırladıktan sonra artık e-ticaret sitenizi açabilirsiniz.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi KOBİ Platformu etkinliklerine davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...