Ana içeriğe atla

İş ve Şirket Tasarımı Nedir?

Pazarlar ve tüketiciler hızla değişmeye devam ediyor. Bu değişim işletmelerin rekabetçi kalmak ve mümkün olan en iyi müşteri deneyimini sağlamak için yeni yollar geliştirmesini gerektirir.

İş tasarımı, kuruluşun büyümesine yardımcı olmak için yeniliği teşvik etmek ve yaratıcı düşünme süreçlerinin uygulanması yoluyla kuruluşların önde gelen iş zorluklarını çözmesine yardımcı olur. İş tasarımı yaparak hem işin ihtiyaçlarını hem de çalışanların işi en iyi şekilde uygulayarak kendi hayatlarına katmak istedikleri değeri karşılayabilirsiniz.

Analistler, iş düşünürleri ve stratejistler gibi iş profesyonellerinin araçlarını tasarımcıların zihniyetleri ve yöntemleriyle birleştirir. Bir görevi oluşturan işlerin her birinin nasıl yapılacağını ve aralarında nasıl bir uyum olacağını ortaya koymak, görevin gerektirdiği özelliklere uygun çalışanların seçilmesi, sorumluluklarının belirlenmesi ve ödüllendirilmesine ilişkin çalışmaları yapmak ve iş çevresinin fiziksel koşullarına yönelik çalışma yapmak iş tasarımının başlıca amacıdır.

 Bir iş tasarımı çeşitli aşamaları içerir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1.    Empati ve Keşif: İş tasarımcıları müşterilerin ve paydaşların sorunlarını anlamaya ve bu sorunlara yönelik çözüm üretmeye yönelik bir çalışma yapar. Karşılaşılan zorlukları ve sahip oldukları alternatifleri belirlemek önemli bir aşamadır. Burada müşterilerden niteliksel veriler toplamak ve rakip sektörler hakkında araştırma yapmak önemlidir.

2.    Tanımlama: Organizasyonun sahip olduğu zorluğu anlamak için önceki araştırmadan toplanan bilgileri analiz eder ve kullanır.

3.    Fikir Oluşturma: Bu aşamada belirlenen zorlukların çözümü için potansiyel çözümler ortaya konur. Bu farklı fikirler için beyin fırtınası yapmayı ve bunları fırsatlara ve önceliklere göre organize etmeyi içerir.

4.    Prototip: İş tasarımcıları uygun çözümü geliştirmeye başlar. İş modellerini, süreçleri, stratejileri, fiyatlandırma stratejilerini, organizasyon şemalarını içeren potansiyel prototipler belirlenir.

5.    Test: İş tasarım sürecindeki son aşamadır. Bu aşamada prototipin ne kadar başarılı olduğunu test etmek için hipotezler ve kıyaslamalar oluşturulur. 

Bir şirket veya kuruluşun hedeflerine ulaşabilmesi doğru bir iş tasarımı yapmasına bağlıdır. İş tasarımı uzun vadede bir değer elde etmek için oluşturulur ve sürdürülebilirliği için sürekli olarak test edilmesi gerekir. İş tasarımının önemi küçümsenmemelidir. Doğru bir iş tasarımı şirketinize birçok ticari fayda sağlayabilir.

Bu faydalardan kısaca bahsedecek olursak:

     Ürün veya hizmetlerinizin artan satışları

     Rakiplerinize göre iyileştirilmiş pazar konumu

     Daha fazla müşteri sadakati ve daha az müşteri şikayeti

     İşletmeniz için daha güçlü bir kimlik

     Yeni ürün ve hizmetler oluşturma ve yeni pazarlara açma yeteneği

     Yeni ürün ve hizmetleri pazara sunma süresinin kısalması

İş tasarımı, ürün ve hizmetlerin müşteriler için değerini arttırmanın yanı sıra üretim maliyetlerini de azaltabilir. Örneğin, üretim sürecinin iyi bir tasarımının yapılması önemli tasarruflar sağlayabilir. Ayrıca iş tasarımı, süreçlerin ve malzemelerin kullanımını daha verimli ve çevre dostu haline getirerek işletmelerin sürdürülebilirlik düzenlemelerine yardımcı olabilir.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi İş ve Şirket Tasarımı Semineri’ne davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.

              


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...