Ana içeriğe atla

Stratejik Planlamanın KOBİ'ler İçin Önemi Nedir?

Stratejik planlama bir işletmenin uzun vadeli hedefleri veya istekleri ile ilgili olarak belirli iş stratejilerini oluşturma, bunları uygulama ve planı yürütmesidir. Bir işletmenin stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için muhasebe, finans, pazarlama ve insan kaynakları gibi çeşitli departmanları koordine etmeye odaklanan bir kavramdır. Stratejik planlama, daha uzun sürebilmesine rağmen, genel olarak üç ila beş yıllık bir ömre sahip orta ve uzun vadeli hedefleri temsil eder. Stratejik planlama terimi stratejik yönetim ile eş anlamlıdır. Stratejik planlama tüm örgütü kapsar ve işletmelerin daha alt düzeyde yapılan planlarına temel oluşturur.

Bu yazımızda küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’ler için stratejik planlamanın önemine vurgu yapacağız. KOBİ’ler çevre şartlarının sürekli değişmesi, belirsizliğin artması, ekonomik nedenler, teknolojik yetersizlikler, artan rekabet, hukuki koşullar ve sosyo-politik gibi nedenlerle başarılı olması ve faaliyetlerine devam edebilmesi gittikçe zorlaşan yapılar haline gelmektedir. Bu nedenle KOBİ’lerin vizyon sahibi, değişiklikleri zamanında görebilen ve hızlı karar verebilen yöneticilere ihtiyacı vardır. Stratejik planlama süreci, yöneticinin önemli ölçüde düşünmesini ve planlamasını gerektirir.  Bir eylem planına karar vermeden ve bunu stratejik olarak asıl uygulayacaklarına karar vermeden önce, yöneticiler birçok seçeneği değerlendirir. Yönetim stratejik planlamanın sonunda, olumlu sonuçlar üretme olasılığı en yüksek olan düşük maliyetli ve yüksek başarı olasılığı olan bir stratejiye karar verir.

İşletmeler, çalışmak için yön ve örgütsel hedeflere ihtiyaç duyar. Stratejik plan, iş hedeflerine ulaşmak için bir yol haritasıdır. İyi bir stratejik plana sahip olmadan bir işletmenin hedeflerine ulaşma yolunda olup olmadığını söyleyemeyiz. KOBİ’lerin kaynakları ve hedefleri ile çevresel şartlar arasındaki uyumu sağlayan, güçlü bir vizyon oluşturan stratejik plandır. Strateji planlama yapan KOBİ’ler, yapmayan işletmelere nazaran geleceğe daha hazır oldukları, ani olaylar karşısında, önceden hazırlanan alternatif stratejik planlar sayesinde, daha hızlı ve etkin bir değişim gösterdikleri görülür.

Stratejik planlamadan elde edilen başlıca faydalardan bahsedecek olursak:

1- Mantıklı, sistematik bir yaklaşım kullanarak daha iyi stratejiler oluşturmaya yardımcı olur

Bu genellikle en önemli faydadır. Bazı araştırmalar, stratejik planlama sürecinin, belirli bir stratejinin başarısından bağımsız olarak, bir işletmenin genel performansını iyileştirmeye yönelik önemli katkı sağladığını göstermektedir.

2- İşverenler ve çalışanlar arasındaki iletişimin geliştirir

İletişim, stratejik planlama sürecinin başarısı için çok önemlidir. Stratejik planlama yöneticilerin ve çalışanların kuruluşun hedeflerine bağlılık göstermesine yardımcı olur. Hem çalışanlar hem de yöneticiler işletmenin büyümesini teşvik eden yenilikçi ve yaratıcı olma eğilimindedirler.

3- İşletmelere değişim ve gelişim olanağı sağlar

Stratejik planlama, işletmelere rekabet üstünlüğü sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunur. Yönetim fonksiyonlarında ‘planlama’ ile başlayan ve ‘kontrol’ ile yinelenen bir döngüdür. amaçları arasında mukayese olanağı sağlayarak sürekli değişme ve gelişmeyi sağlar.

Stratejik plan önemli miktarda zaman, çaba ve para gerektirsede, iyi düşünülmüş bir stratejik plan işletmenin büyümesini, hedef başarısını ve çalışan memnuniyetini etkiler. İşletmeleri gelecekteki fırsatlar ve zorluklardan haberdar eder. Ayrıca riskleri tahmin etmeye, fırsatları yakalamaya ve sorunların üstesinden gelmek için hangi kaynaklara ihtiyaç duyulacağını belirler. Stratejik planlama aynı zamanda bireylere bir yön duygusu verir ve onları ortak bir misyon etrafında toplar.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi KOBİ Platformu etkinliklerine davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...