Ana içeriğe atla

Tasarım Odaklı Düşünme Nedir?

Tasarım düşüncesi, bir fikir, strateji, yöntem ve dünyayı görme biçimidir. Olgunlaştıkça etkisi gelişir. Tasarım odaklı düşünme süreci, doğru soruları anlamak ve harekete geçmekle başlar. Tasarım odaklı düşünme, rolünüz veya sektörünüz ne olursa olsun uygulanabilir bir yaklaşım sunmaktadır. Herhangi bir şirkette, devlet kurumunda, eğitim kurumunda veya kar amacı gütmeyen kuruluşlarda çalışıyor olmanızdan bağımsız olarak, tasarım odaklı düşünme, müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre yenilikçi çözümler getirmeye yardımcı olacaktır.

Bir tasarımcı gibi düşünmek, kuruluşların ürün, hizmet, süreç ve strateji geliştirme şeklini değiştirebilir. Tasarım düşüncesi olarak bilinen bu yaklaşım, insan bakış açısıyla arzu edileni, teknolojik olarak mümkün ve ekonomik olarak uygulanabilir olanla bir araya getirir. Bu düşünce yaklaşımıyla tasarım yöntemlerini ve metotlarını kullanarak kullanıcı ihtiyaçları karşılanır. Yöntem ve metotları kullanırken bir sorunla karşılaşan kullanıcı kim ve neye ihtiyacı var gibi sorularla empati yapılır. Bu sürecin sonunda ulaşılan çözümleri kullanıcılarla test ederek, en yararlı ve en uygun çözüme ulaşmaya çalışılır.

Tasarım düşüncesi, yaşamları ve organizasyonları dönüştürebilir ve bazen yüzeysel olarak veya sağlam bir çalışma temeli olmadan yaklaşıldığında yetersiz kalır. Bu sebeple, etkin bir uygulama için süreç 5 aşamada ele alınmalıdır:

1-  Empati

Empati, tasarım odaklı düşünme sürecinde kritik bir başlangıç noktasıdır. Sürecin ilk aşaması kullanıcıyı tanımak, onun isteklerini, ihtiyaçlarını ve hedeflerini anlamakla başlar. Bu, insanları psikolojik ve duygusal düzeyde anlamak, gözlemlemek ve onlarla iletişim kurmak için gereklidir.

2- Tanımlama

Tasarım düşüncesindeki ikinci aşama, empati aşamasında topladığımız bilgileri bir araya getirerek analiz etmek ve temel problemi tanımlamaktır. Burada önemli olan nokta kullanıcıların problemlerini tanımlamak ve ona odaklanmaktır. Tanımlama aşamasının sonunda, net bir problem tanımına sahip oluruz.

3- Fikir Üretme

Kullanıcıların ihtiyaçlarını net bir şekilde anladıktan sonra potansiyel çözümler üzerinde çalışma aşamasıdır. Bu aşamada üretilen fikirler çok önemlidir. Yaratıcı bir fikir üretmeli ve fikrimize bağlı kalmalıyız.

4- Prototipleme

Bu deneysel bir aşamadır. Burada amaç, bulunan her çözüm için mümkün olan en iyi çözümü belirlemektir. Olası çözümler kullanıcılar üzerinde test edilir. Prototipleme aşamasında, önerilen çözümler prototip formundaki başarısına bağlı olarak kabul edilebilir, geliştirilebilir, yeniden tasarlanabilir veya reddedilebilir.

5- Değerlendirme

Bu aşamada, değerlendiriciler prototipleri test eder. Burada alınan geri bildirimler ile değerlendirme yapılır. Bunun sonucunda alternatif çözümler bulmak veya elemek için yineleme, değişiklik ve iyileştirme yapmak amacıyla önceki aşamalara geri dönebiliriz.

Tasarım odaklı düşünme süreci doğrusal değildir; esnek ve akıcıdır. Bu sebeple, aşamalar tam olarak sıralı devam etmek zorunda değildir. Her aşamada başa dönülebilir ve tanımlama, çözümleme gibi aşamalar yeniden yapılandırılabilir.

Tasarım odaklı düşünme yaklaşımını, iş, eğitim, kişisel yaşam vb. birçok alanda kullanmanın faydası vardır. Her şeyden önce, bu düşünme mantığı yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder. Bizler insan olarak, eylemlerimizi şekillendirmek için biriktirdiğimiz bilgi ve deneyimlere güveniriz. Sorun çözme söz konusu olduğunda olaylara bakış açımızı sınırlayabilen kalıplar oluştururuz. Aynı denenmiş ve test edilmiş yöntemleri tekrarlamak yerine, tasarım odaklı düşünme bizi önyargılarımızı kaldırmaya ve alternatif çözümler düşünmeye teşvik eder. Tasarım odaklı düşünme genellikle problem çözmenin sağlıklı orta yolu olarak kabul edilir; ne tamamen duygu ve sezgiye dayalıdır ne de yalnızca analitiğe, bilime ve mantığa dayanır; ikisinin bir karışımı kullanılır.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi Stratejik İşler Okulu seminerlerimize davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...