Ana içeriğe atla

Türkiye'de E-Ticaret Sektöründeki Fırsatlar

Elektronik ticaret (e-ticaret), internet üzerinden mal veya hizmet alıp satan bireyleri ya da şirketleri ifade eder. E-ticaret farklı pazar segmentlerinde faaliyet gösterir ve bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlar üzerinden yapılabilir. Bugün, e-ticaret yöntemiyle hemen hemen her şey alınıp satılabilir. Bu yönüyle e-ticaret oldukça rekabetçidir. Bir şirketi çevrimiçi yürütmek için gereken bütün süreçleri kapsayan e-ticaret büyük endüstrinin bir parçasıdır.

E-ticaret, insanların ürün ve hizmetleri satın alma ve tüketme şeklini değiştirdi. Gün geçtikçe daha fazla insan, evlerine kolayca teslim edilebilecek malları sipariş etmek için bilgisayarlarına veya akıllı cihazlarına yöneliyor. Bu nedenle perakende sektörü önemini yitirmeye başladı. Yeni nesil girişimler, geleneksel perakendecileri iş yapma şekillerinde değişiklik yapmaya zorlayarak hatırı sayılır bir popülerlik kazandı.

Tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret sektörü hızla büyüyen sektörlerden birisidir. Nüfus büyüklüğü, internet kullanım oranı, gelişen ve artan alternatif ödeme sistemleri e-ticaretin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan faktörlerden bazılarıdır. Kullanıcıların mağaza gitmeden istedikleri ürünleri fiyat karşılaştırması yaparak alabilecek olması bu sektöre olan ilgiyi daha da artırıyor. Özellikle Covid–19 pandemisiyle beraber e-ticaret kanalındaki ilgi hem tüketici hem de üretici bazında hızla arttı. Türkiye’de pandeminin başladığı dönemden itibaren genel ticarette düşüş gözlemlenirken, e-ticaret trendinde artış devam ediyor.

E-ticaret özellikle küçük işletmeler gibi kısıtlı erişim alanlarına sahip olanların ürün veya hizmetleri için daha ucuz ve daha verimli dağıtım kanalları sağlayarak daha geniş bir pazar varlığına erişmesine yardımcı olmuştur. 

Dijital dönüşüm, işletmelerin geleceği demektir. İşletmelerin dijital dönüşüme ayak uyduramaması e-ticaretin büyümesine engeldir. E-ticaret sektörü potansiyelinin hayata geçirilebilmesi için perakendecilerin ve KOBİ’lerin e-ticaret sektörüne dahil olması gerekmektedir. 

E-ticaretin sağladığı birçok avantaj ve dezavantajı vardır. Avantajlarından bahsedecek olursak:

  • Kolaylık: E-ticaret haftanın yedi günü 24 saat gerçekleştirilebilir. Mağazanızdan uzaktayken ya da mağaza kapalıyken gelir elde etmek mümkündür.


  • Seçenek fazlalığı: Birçok mağaza, fiziksel ortamda bulunan muadillerinden daha geniş bir ürün yelpazesini çevrimiçi olarak sunar.


  • Daha düşük başlangıç maliyeti: E-ticaret şirketleri bir depo veya üretim sahası gerektirebilir, ancak genellikle fiziksel bir vitrine ihtiyaç duymazlar. Dijital olarak çalıştırmanın maliyeti genellikle kira, sigorta, bina bakımları ve emlak vergileri ödemekten daha ucuzdur.     


  • Uluslararası satış: Bir e-ticaret mağazası müşteriye gönderi yapabildiği sürece, bir e-ticaret şirketi dünyadaki herkese satış yapabilir ve fiziki coğrafya ile sınırlı değildir.


Ancak e-ticaret sisteminin dezavantajlarından da bahsetmek gerekir: 


  • Sınırlı müşteri hizmeti: Bir bilgisayar için çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız, bir çalışandan belirli bir modelin özelliklerini göstermesini isteyemezsiniz.


  • Anında memnuniyet eksikliği: Çevrimiçi bir ürün satın aldığınızda, evinize veya ofisinize gönderilmesini beklersiniz. Ürünü anında görerek almak müşteriye daha fazla memnuniyet sağlar. Ürünün elinize ulaşmasını bekleme süreci biraz sancılı bir süreç olabilir.


  • Ürüne dokunamama: Çevrimiçi görseller, bir ürün hakkındaki özellikleri tam olarak yansıtmayabilir ve bu nedenle, alınan ürünler tüketici beklentileriyle eşleşmediğinde e-ticaret satın alımları tatmin edici olmayabilir.


  • Yüksek rekabet: Düşük maliyetle pazara giriş yapabiliyor olmak diğer rakiplerin de pazara kolayca girebileceği anlamına gelir. E-ticaret şirketleri dikkatli pazarlama stratejilerine sahip olmalıdır. 


E-ticaret Türkiye için de önemli fırsatlar sunmaktadır. Bunların belli başlıları aşağıdaki gibi listelenebilir:


  • KOBİ’ler için yeni pazar fırsatları sunması


  • Yeni iş piyasaları oluşturması


  • Yeni ödeme sistemleri gelişmesi ve yaygınlaşması


  • Avrupa ve Asya arasında güçlü bağlantılar kurulması ve yaygınlaşması


E-ticaret Türkiye’de hem mevcut hem de yeni girişimciler için önemli fırsatlar yaratmaktadır. Sadece iç piyasa potansiyelini değil, aynı zamanda dış piyasa potansiyelini de arttırmaktadır. Genç ve kadın girişimci sayısının artmasında önemli rol oynayarak istihdam piyasasına da katkı sağlar. 


Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi KOBİ Platformu etkinliklerine davet etmek isteriz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...