Ana içeriğe atla

Düşük Maliyet Stratejisi Nedir?

Düşük maliyet stratejisi, firmanın ürünleri düşük fiyata sunduğu bir fiyatlandırma stratejisi türüdür. Bu strateji, talebi canlandırmaya ve daha yüksek pazar payı elde etmeye yardımcı olur. Firma, verimliliklerini artırarak, ölçek ekonomilerinden yararlanarak veya hammaddeyi düşük maliyetle elde ederek maliyet avantajı elde edebilir.

Şirket, gerçek maliyetleri ustalıkla düşürür, bu da daha fazla müşteri potansiyeline sebep olur ve böylece satışlarını arttırır. Örneğin iki firma aynı ürünü üretir, aynı fiyata satar ama maliyeti düşük olan firma satıştan daha fazla kar elde ettiği için daha fazla kazanır. Rakiplere göre maliyet avantajı, bu stratejinin uygulanmasının temelidir. Şirketler ürün yelpazesini belirledikten sonra, alıcının gerekli gördüğü ürünleri önerir. Stratejiyi uygulamak ve düşük maliyetli bir sağlayıcı olmak için, maksimum etkinliği elde etmeniz gerekir.


Düşük maliyet stratejisi ile ancak piyasadaki en düşük maliyete sahip şirket iseniz kazanabilirsiniz. Eğer aynı ürünleri satan şirketler bir bölgede bulunuyorsa, ürünleri en düşük fiyatlarla satan şirket en fazla müşteriyi elde eder. Maliyetlerinizi düşük tutabilirseniz, böyle bir stratejiden faydalanacaksınız. Bir grup firma aynı ürünü aynı fiyata satarsa, maliyetlerini düşük tutabilen firma en yüksek kar marjına sahip olacak ve kazanan çıkacaktır. Bu avantaj çok önemlidir, çünkü maliyetlerini düşük tutabilen şirketin bu avantajı sürdürecek ve hatta artıracak stratejiler keşfetmesine olanak tanır.


Örneğin, şirket yeni pazarlama yöntemleri deneyebilir veya mevcut pazarlama çabalarını artırabilir. Ürünlerinin rakiplerinden daha iyi performans göstermesi için perakende mağazalarında daha iyi konumlar elde etmeye çalışabilir. Ürünlerini geliştirmek için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapabilir. Ancak rakiplerini pazarın dışında tutmak için yapabileceği en güçlü şey fiyatlarını düşürmektir.


Herhangi bir pazarda daha yüksek maliyetli olan tüm şirketler, daha düşük maliyetli şirketler tercih edilirse, bu durum yüksek maliyetli şirketlerin fiyatlarını düşürerek pazarın dışına atılmasına sebep olur. Yapacağınız tek şey, müşterilerinize en düşük fiyatları vermek ve tasarruf etmelerini sağlamak için maliyetlerinizi en aza indirmektir. Çoğu durumda, maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeyi başaran ilk şirketler, pazar paylarını büyüttükleri ve kapasitelerini iyi kullandıkları için pazar lideri olurlar ve bu da ölçek ekonomileri nedeniyle maliyetlerini daha da düşürür.


Bir firmanın maliyet lideri olması ve düşük maliyet stratejisini benimsemesi için aşağıdaki faktörler önemlidir:


  1. Önemli yatırımlar yapmak için sermayeye erişim

  2. Üretim sisteminde verimlilik

  3. Üretim sürecini iyileştirmek için uzmanlık

  4. Hammaddeleri daha düşük maliyetle satın alma

  5. Düşük işçilik maliyetleri

  6. Dış kaynakları kullanma yeteneği


Düşük maliyet stratejisi aynı zamanda diğer firmaların da fiyatlarını düşürmesi ve bir fiyat savaşının başlaması riskini beraberinde getirir.


Ucuz imalatçı veya hizmet sağlayıcı olarak düşük maliyet için çabalayan firmalar, şirket için ağır bir yük haline geliyor. Düşük maliyetli strateji, aşağıdaki gibi risklere karşı savunmasızdır:


  • Sürekli olarak ortaya çıkan teknolojik değişiklikler, geçerliliğini yitirdiği için daha önceki yatırımlar için büyük bir sorundur.

  • Şirketler maliyetleri en aza indirerek, müşterilerin bireysel ihtiyaç ve tercihlerine dikkat etmezler.

  • Şirketin maliyet liderliği yoluyla ürün farklılaştırmasını dengeleme eğilimini olumsuz etkileyen öngörülemeyen maliyet enflasyonu ortaya çıkar.


Düşük maliyetli stratejisi, rakiplerden daha düşük toplam maliyet elde eder ve genellikle rakiplerin altında fiyat vererek geniş bir müşteri yelpazesine hitap eder.

Konu ilginizi çekiyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi KOBİ Platformu etkinliklerine davet etmek isteriz.

Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dengeli Karne Nedir?

Dengeli karne terimi, bir işletmenin çeşitli işlevlerini ve ortaya çıkan sonuçları belirlemek, iyileştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir performans metriğidir. Dengeli karne, işletmelerin karşı karşıya kaldığı stratejik uygulamalardaki başarısızlık ve geleneksel performans sistemlerinin yetersiz kalması sorununa çözüm önerileri getirerek işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar. Kuruluşları ölçmek ve geri bildirim sağlamak için kullanılan dengeli puan kartları, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Japonya ve Avrupa’daki şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Dengeli karne (Balanced Score Card, BSC) kavramı ilk olarak 1992 yılında, önceki metrik performans ölçümlerini alan ve bunları finansal olmayan bilgileri içerecek şekilde uyarlayan David Norton ve Robert Kaplan tarafından tanıtılmıştır. Dengeli puan kartı başlangıçta kar amacı güden şirketler için geliştirildi ancak daha sonra kar amacı gütmeyen ve devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere ge...

İnovatif Düşünme Nedir?

İnovatif düşünmenin tanımı, sorunlara yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar bulma yeteneğidir. Yaratıcı ve esnek olmakla ilgilidir. İnovatif yani yenilikçi düşünce, statükoyu değiştiren veya ona meydan okuyan sonuçlar içerir. İşyerinde bu, hem çalışanlar hem de müşteriler için daha iyi iş uygulamaları üretmek üzere düşünmenin yollarını aramak anlamına gelir. Teknoloji hızla ilerlerken, başarılı, hatta uzun bir kariyere sahip olmak istiyorsanız esnek olma ve değişime uyum sağlama beceriniz çok önemlidir. İnovatif düşünmeyi bazen yeni ürünler bulmak ile eş anlamlı duyabilirsiniz, ancak bu onun yalnızca bir yönüdür. İnovatif düşünme gerçekte yaratıcı problem çözmedir ve işyerinde rolünüz ne olursa olsun işte işinizde geliştirip kullanabileceğiniz bir beceridir. Aynı eski şeyleri aynı eski yöntemlerle yaparak geçinmeye çalışan bireyler ve kuruluşlar, kendilerini hızla geride bulurlar. Piyasaya liderlik etmek bir yana, rekabetçi kalabilmek için kuruluşlar işyerinde yenilikçi düşünceyi teşvik et...

Başarılı Hedef Belirlemenin Önemi

Hedefler, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Size net bir odaklanma sağlayabilir, çalışanları motive edebilir ve işletmenizin üzerinde çalışacağı hedefler belirleyebilirler. Hedef belirleme, işletmenizin başarılı olup olmadığını görmek için size bir dizi kriter de sağlayabilir.  Net ve iyi tanımlanmış hedeflere sahip olmak, işinizin yönünü kontrol etmenize ve daha büyük iş hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir. İster kısa ister uzun vadeli olsun, şirketin neyi başarmaya çalıştığının net bir şekilde anlaşılmasını sağlarlar. İlgili uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler belirlemek, çoğu işletme için başarının anahtarıdır.  Kısa vadeli hedefleri büyük hedeflere giden "yol üzerindeki duraklar" olarak düşünmek, büyük resmi gözden kaçırmadan süreçleri bölümlere ayırabilir. Hedeflere sahip olmak, günlük görevlere daha fazla anlam verir ve şirket kararlarının arkasındaki mantığı netleştirir. Hedefler güçlüdür; dikkati istenen son...